Θεωρούμε τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την πρόθεση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού να καταθέσει πρόταση νόμου για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%, βεβιασμένες και υπερβολικές.

Γεγονός είναι, πως το υφιστάμενο εκλογικό μέτρο του 1.8% είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Οι πλείστες χώρες, 20 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. έχουν εκλογικό μέτρο σε εκλογές εθνικών κοινοβουλίων της τάξεως του 4 και του 5% ή ακόμα και ψηλότερο, ενώ σε Ελλάδα και Ισπανία το μέτρο ανέρχεται στο 3%.

Η αύξηση του εκλογικού μέτρου θα συμβάλει ουσιαστικά στην πιο εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου και στην ποιοτικότερη παραγωγή πολιτικής καθώς επίσης και στην μείωση των φαινομένων των αδιέξοδων συζητήσεων που παρατηρούμε σήμερα.

Διερωτόμαστε αν αυτοί που χαρακτηρίζουν το μέτρο ως αντιδημοκρατικό ισχυρίζονται πως σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει το εκλογικό μέτρο του 5%, δεν επικρατούν δημοκρατικά καθεστώτα. Μήπως ισχυρίζονται ότι δημοκρατία επικρατεί μόνο στην Κύπρο;

Η αναθεώρηση του εκλογικού μέτρου για εισδοχή στη βουλή κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη ώστε να συνάδει με πρακτικές σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλει στην καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πέτρος Δημητρίου

22 Οκτωβρίου 2015