Select Page

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας συνήλθε σε συνεδρία στις 8/02/2016 για να συζητήσει το θέμα της συνέχισης παροχής προσωρινών υποβοηθητικών υπηρεσιών στο λιμάνι της πόλης προς τις εταιρείες υδρογονανθράκων TOTAL και ENI για ακόμα έξι μήνες. Έγινε σαφές πως σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος της εταιρείας, το ενεργειακό project θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και την ευθύνη για την καθυστέρηση θα φέρουν οι τοπικές αρχές. Παρά ταύτα το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν αρνητική. Μετά από αυτή την εξέλιξη η εταιρεία HALLIBURTON ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την Κύπρο αφού το περιβάλλον ήταν επιχειρηματικά αφιλόξενο.

H αναρμοδιότητα: Οι εταιρείες ήρθαν στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια του ενεργειακού και περιφερειακού σχεδιασμού του κράτους.Τα λιμάνια είναι κρατική ιδιοκτησία, συνεπώς την αποκλειστική αρμοδιότητα απόφασης για τη λειτουργία τους την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτή η αρμοδιότητα της κυβέρνησης ασκείται μέσω της Αρχής Λιμένων [βλ. Νόμος περί Αρχής Λιμένων Κύπρου 38/1973, άρθρο 4(2)]. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ΔΕΝ έχει καμία αρμοδιότητα στη λήψη απόφασης για τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού. Το λιμάνι για το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι παρά ένας γεωγραφικός χώρος που εμπίπτει εντός των τοπικών ορίων του Δήμου Λάρνακας. Κατά συνέπεια, όποια κι αν είναι η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, θετική ή αρνητική, αποτελεί απλή στάση κι όχι απόφαση επειδή δεν διαθέτει τέτοια αρμοδιότητα για να αποφασίσει.

Με απλά λόγια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας, ούτε εμπειρογνώμονες είναι για γνωρίζουν τα ενεργειακά ή τα οικολογικά ζητήματα, ούτε κυβέρνηση για να αποφασίσουν. Το λάθος ξεκινάει όταν δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες της Λάρνακας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για το λιμάνι. Αλίμονο αν μπορούσε να αποφασίσει κάποιο Δημαρχείο ή κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος κι ο κάθε αναρμόδιος για τον ενεργειακό σχεδιασμό του κράτους και της περιοχής.

 Παρακολουθώντας με ορθολογισμό τα γεγονότα ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία διεξάγονται κοινοί ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου με γειτονικά κράτη της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, η Λάρνακα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κράτους ΔΕΝ τερματίζει τις προοπτικές παράλληλης τουριστικής ανάπτυξης της Λάρνακας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αναπτυξιακό πρότυπο της Μάλτας όπου παρατηρείται απόλυτος εναρμονισμός της τουριστικής με την ενεργειακή και τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι οι εταιρείες υδρογονανθράκων διατηρούν ήδη εργαζόμενους στην Κύπρο, ενώ είχαν πρόθεση να εργοδοτήσουν περισσότερους κατά την περίοδο παραμονής τους. Με την αποχώρηση της HALLIBURTON από την Κύπρο 150 εργαζόμενοι έχουν χάσει τις δουλειές τους ενώ την ίδια ώρα μετράμε μια μεγάλη επενδυτική αποτυχία. Αν ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας θέλουν να κάνουν συνδικαλισμό στήνοντας μπαϊράκια στη ψευτο-οικολογία και με τις συμπεριφορές τους να οδηγούν τους εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων, ας μας το πούνε ευθέως.

Σε μια πόλη με τα διαχρονικά προβλήματα, ανάγκες και ανεπάρκειες της Λάρνακας, επικρατεί μια απίστευτη παραδοξότητα. Ενώ ο στόχος πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης, βγαίνει η εικόνα ότι η Λάρνακα διώχνει τις επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η Κύπρος. Είναι εξοργιστικό μετά από όσα έχει περάσει ο τόπος, ορισμένοι να συνεχίζουν τις ίδιες κορποραλιστικές νοοτροπίες που μας είχαν οδηγήσει πριν τρία χρόνια στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Σε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη και φιλόδοξη Λάρνακα του 2016 δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η δαιμονοποίηση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας και να παρεμποδίζεται η ελευθερία της επενδυτικής δραστηριότητας.


Γράφει ο Παντελής Α. Ποιητής