Μετά από πάροδο περίπου 9 χρόνων και έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε σήμερα η ρύθμιση που αφορά στην εναλλακτική διαδικασία πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Η δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών Πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα της πολιτείας, την ίδια στιγμή που τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα σέβονται και αξιοποιούν στο έπακρο τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου.

Στη βάση των δημόσιων τοποθετήσεων από πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

  1. Οι θέσεις που θα προσφέρονται με τη νέα διαδικασία θα είναι υπεράριθμες και δε θα επηρεάσουν τον προσφερόμενο αριθμό που απορροφάται κάθε χρόνο. Έχουμε δηλαδή επιτύχει την αύξηση στους αριθμούς φοιτητών που υποδέχονται κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια μας κατά 10%
  2. Δικαίωμα στη νέα διαδικασία θα έχουν όλοι οι φοιτητές, καθώς η πρόταση προνοεί διαδικασία επιλογής από μέρους τους.
  3. Διασφαλίζεται η απαίτηση για εξέταση όλων των υποψηφίων στην Ελληνική γλώσσα. Αφού λοιπόν το επίπεδο γνώσης των Ελληνικών στα Πανεπιστήμια πλέον δεν απειλείται από τους φοιτητές των ιδιωτικών σχολείων, άποψη που ποτέ δεν συμμεριστήκαμε, ήρθε η ώρα να ακούσουμε από όλους αυτούς που κόπτονταν να το εξασφαλίσουν πως θα βελτιώσουμε την εκμάθηση των Ελληνικών και στο δημόσιο σχολείο. Υπενθυμίζουμε πως ο μέσος όρος στις τελικές εξετάσεις για το 2015 ήταν 7,97, ενώ για το 2014 ήταν 9,48. Κάτω λοιπόν από την βάση.
  4. Η όλη πρόταση προνοεί την ετοιμασία των εξετάσεων για την εναλλακτική αυτή πρόταση από τα Πανεπιστήμια, πρακτική που θεωρούμε πως πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής. Δεν νοείται κατά την άποψη μας, να μην έχουν λόγο τα Πανεπιστήμια στην ετοιμασία του τρόπου εξέτασης και για τους υπόλοιπους των φοιτητών που πρόκειται να φιλοξενήσουν

Γραφείο Τύπου

16.02.2016