Θα επιλέξω να ξεκινήσω αντίστροφα από το πρωτόκολλο,

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί φοιτητές σύνεδροι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι, ξανά ανάμεσα σας, εκπροσωπώντας σήμερα τον Πρόεδρο και την ηγεσία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Όπως κάθε χρόνο η ημερήσια διάταξη είναι γεμάτη με θέματα ειδικού φοιτητικού ενδιαφέροντος αλλά και ευρύτερης σημασίας. Αυτό δείχνει ότι οι φοιτητές αυτού του τόπου έχουν βαθειά συνείδηση της ταυτότητας τους ως νέοι, ως το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.

Τα επόμενα πολύ λίγα λεπτά θα σας μιλήσω για την ανάγκη να διοχετεύσουμε αυτόν ακριβώς τον δυναμισμό στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η νεολαία μας τον τελευταίο μισό αιώνα.

Η πατρίδα μας περνάει ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές. Τους επόμενους μήνες, αν ευοδωθεί η ειλικρινής προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη ο λαός μας θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει για το αύριο του τόπου μας. Ο ρόλος των φοιτητών σε αυτό τον αγώνα είναι κομβικός.

Έχουμε πατριωτικό καθήκον να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε την επίλυση του Κυπριακού, έχουμε την ευθύνη να δώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα με την σταθερότητα και ευημερία που προσδοκούμε. Μόνο ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος μπορεί να απαντήσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των δύο κοινοτήτων.

Η ειρήνη είναι ριζοσπαστική ιδέα στον τόπο μας και για αυτό ταιριάζει στους νέους του τόπου μας να αγωνίζονται γι’ αυτή.

Μάλιστα στο – πραγματικό – πνεύμα των ημερών πιστεύω ότι πρέπει στην πατρίδα μας να κοινωνήσουμε το μεγαλείο της συγχώρεσης ο ένας για τον άλλο και ο καθένας για τον εαυτό του. Σίγουρα, η πατρίδα μας βίωσε πραγματικά άσχημες εποχές και δεν πρόκειται ούτε να ξεχαστούν ούτε να διαγραφούν τα πραγματικά εγκλήματα. Οι νέες γενιές όμως των Κυπρίων θα μπορέσουν με το αντίδωρο της σύμπνοιας να ζήσουν χωρίς το βάρος και τον πόνο της διχόνοιας, της διαίρεσης και της κατοχής. Οι πληγές δύσκολα επουλώνονται όμως αυτή η γενιά μπορεί.

Σίγουρα ο δρόμος αυτός θα είναι δύσκολος, υπάρχουν κοινωνικές, συναισθηματικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, όσα όμως και αν μας χωρίζουν πρέπει να σταθούμε σε εκείνα που μας ενώνουν. Δεν θα βάλουμε τιμή στην πατρίδα μας, να αντικρύσουμε το κόστος, όπως κάποιοι αρέσκονται να λένε, ως επένδυση για την πατρίδα μας. Ας βαδίσουμε λοιπόν με θάρρος, σε άγνωστα για την γενιά αυτή δεδομένα, με πίστη στις δυνάμεις μας και την ανθεκτική ταυτότητα μας. Ένα κράτος δικαίου όπου ο καθένας θα μπορεί να διαπρέψει μέσα από την δική του σκληρή δουλειά να γίνει η αγία τράπεζα, η πέτρα πάνω στην οποία θα κτίσουμε τα γερά θεμέλια της αλληλεξάρτησης, της συνύπαρξης και της συνεργασίας.

Το Κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα παιδείας και κουλτούρας. Ας γίνει λοιπόν θέμα συζήτησης τόσο για τους φοιτητές της Κύπρου όσο και για τους αρμοδίους η καλλιέργεια ομοσπονδιακής κουλτούρας. Να βρούμε τους τρόπους ο λαός μας να αγκαλιάσει το μοντέλο διακυβέρνησης, να ενστερνιστεί τις αρχές του, να αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης το κράτος ως δικό του.

Είναι λοιπόν, στο δικό σας χέρι φίλες και φίλοι, φοιτητές και φοιτήτριες, να νιώσετε την ευθύνη δική σας να την αγκαλιάσετε, να μην φοβηθείτε. Σε εσάς ποντάρει άλλωστε το πολιτικό δυναμικό του τόπου για ανανέωση και ενδυνάμωση σε όλους τους τομείς.

Εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου και μια ευτυχισμένη και καρποφόρα νέα χρονιά για το φοιτητικό κίνημα.

Θεόδουλος Ιωάννου, Αντιπρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ