Select Page

Η Μαθητική Κίνηση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού σέβεται και αναγνωρίζει ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδεία δεν επέτρεπαν την εφαρμογή των τετράμηνων από την φετινή ακαδημαϊκή χρόνια.

Το μέτρο χωρίζει την αξιολόγηση του μαθητή στα μη εξεταζόμενα και στα εξεταζόμενα μαθήματα. Στα μη εξεταζόμενα ο τρόπος αξιολόγησης δεν τροποποιείται. Σε αυτή την κατηγορία μαθημάτων θα γίνεται μόνο ένα διαγώνισμα ανά τετράμηνο και θα είναι προειδοποιημένο. Εν τούτοις οι μαθητές έχουν δικαίωμα να αιτηθούν βελτίωσης του βαθμού τετράμηνου και η εξεταστέα ύλη θα είναι το 1/3 της διδαχθείσας ύλης, που θα ανακοινώνεται πιο πριν στους μαθητές.

Στα εξεταζόμενα μαθήματα, η αξιολόγηση των μαθητών θα είναι 60% ο προφορικός βαθμός και το 40% γραπτή εξέταση. Ο προφορικός βαθμός θα περιέχει κατ’ οίκον εργασία, μικρές βαθμολογητέες ασκήσεις στην τάξη, βάση των δεικτών επάρκειας και επιτυχίας, οι οποίες θα είναι προειδοποιημένες. Ωστόσο θα λαμβάνετε υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε γνωστικού αντικειμένου. Επίσης ο μαθητής θα πρέπει να παρουσιάσει ένα Project – Ατομική ή Ομαδική εργασία, ενώ παράλληλα θα αξιολογείται και για την ενεργό συμμετοχή του στην τάξη επί καθημερινής βάσεως.

Η γραπτή εξέταση θα περιλαμβάνει Δοκίμιο τύπου κοινού διαγωνίσματος διάρκειας 90 λεπτών με δυνατότητα παράτασης σε μαθητές που τυγχάνουν διευκολύνσεων. Θα εξαιρείται το μάθημα των Νέων Ελληνικών που η διάρκεια θα είναι 135 λεπτά. Να σημειωθεί ότι η εξεταστέα ύλη θα καθορίζεται από τον διδάσκοντα κάθε εξεταζόμενου μαθήματος και θα αποτελεί το 50% της διδαχθείσας ύλης κάθε τετράμηνου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η αρχή θα είχε τις ιδιαιτερότητες της, όπως και κάθε αρχή. Όμως ο δρόμος του εκσυγχρονισμού που χαράχτηκε στον τομέα της παιδείας δεν σηκώνει αναβολές. Η αξιολόγηση των μαθητών μέσω των τετράμηνων αποτελεί πρωτοπόρο μέτρο, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα της παιδείας και της εκπαίδευσης. Επιπλέον δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης προετοιμάζει τον μαθητή για το επόμενο βήμα, που είναι το Πανεπιστήμιο, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι μαθητές μας.

Φτάνει πια να μιλάμε γενικά και αόριστα για το μέλλον των παιδιών μας και ας καταφέρουμε τα παιδιά μας να έχουν, πραγματικά μέλλον. Είναι υποχρέωση μας να αναπτύξουμε το ταλέντο των μαθητών μας με μέτρα σαν και αυτά.

Η Μαθητική Κίνηση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού τονίζει και ευελπιστεί, ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που μέτρα προόδου, εκσυγχρονισμού και ποιότητας δεν εφαρμόζονται άμεσα λόγω ιδιάζουσων καταστάσεων.

Γραφείο Τύπου

8/10/2018