Select Page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φοιτητική Χορηγία – Φοιτητικό Πακέτο

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, να ενοποίησει τις διαδικασίες Φοιτητικής Επιδοματικής Πολιτικής.

Η εν λόγω πρόταση, έχει κατατεθεί εδώ και 2 χρόνια, στο Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισμού από τη Φοιτητική Παράταξη Κυπρίων Πρωτοπορία και προνοεί την αναγκαιότητα κεντρικού σχεδιασμού για όλα τα επιδόματα και διευκολύνσεις που λαμβάνουν οι φοιτητές μας, αναμένεται  να εξορθολογήσει τα αντικρουόμενα σήμερα κριτήρια με τα οποία έξι και πλέον κρατικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα. Επιπλέον, η ενοποίηση των υπηρεσιών αναμένεται να εξοικονομήσει πόρους στο Κράτος αλλά και να διασφαλίσει πληρέστερη ενημέρωση και σωστότερη κατανομή προς τους δικαιούχους.

Ο πολυδιαφημιζόμενος εκσυγχρονισμός στις όποιες πτυχές της πολιτικής, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση και συνέπεια και να αφορά στην ουσία και όχι στην επικοινωνία. Αν κάτι χρήζει εκσυγχρονισμού τότε αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα της εξαγγελίας μεταρρυθμίσεων που να εκσυγχρονίζουν προϋπάρχουσες μεθόδους,  10 χρόνια μετά.  Γι’ αυτό και απαιτήσαμε, όπως η εξαγγελία του ΥΠΠ, θέτει σαφή χρονοδιαγράμματα και να τολμά να αλλάζει άμεσα, όλα όσα από κοινού διαπιστώνουμε πως αποτελούν προβληματικές πρακτικές. Αυτός είναι και ο λόγος, που η θέση που εκφράστηκε από μερίδα εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με τη διατήρηση  του υφιστάμενου τρόπου κατανομής της Φοιτητικής Χορηγίας και του Φοιτητικού Πακέτου,  μας βρήκε κάθετα αντίθετους.

Όπως αποδείχθηκε μέσα από τις εξελίξεις, έπρεπε και μπορούσε   η στρέβλωση της παροχής Φοιτητικού Πακέτου, μόνο για τους φοιτητές της Κύπρου να διορθωθεί και να περιλαμβάνει και όλους τους φοιτητές του εξωτερικού. Σήμερα το ΥΠΠ με μελετημένες κινήσεις και αφού αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα διεύρυνσης των δικαιούχων, το κάνει πράξη παρά το γεγονός  πως το αίτημα απουσίαζε από τις διεκδικήσεις όλων όσων επιδίωκαν την αναβολή και τη στασιμότητα.

Είναι πάγια θέση μας, πως οι λύσεις θα πρέπει να ανευρίσκονται στα πλαίσια ενός ορθά δομημένου διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς. Η θέση μας αυτή,  αποτέλεσε κύριο σημείο προσέγγισης μας από τότε που προέκυψε το εν λόγω πρόβλημα. Αναμένουμε την έναρξη του διαλόγου στον οποίο θα προσέλθουμε με συγκροτημένες και μελετημένες προτάσεις, όπως πράξαμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εκλογικές Αναμετρήσεις Φ.Π.Κ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ:

  • Ηνωμένου Βασιλείου: 28 Φεβρουαρίου (εκλογικά κέντρα Λονδίνο και Μάντσεστερ)
  • Κομοτηνή: 15 Μαρτίου
  • Βόλος: 15 Μαρτίου
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου: 19 Μαρτίου
  • Ρέθυμνο: 20 Μαρτίου
  • Θεσσαλονίκη: 21 Μαρτίου
  • Πάτρα: 22 Μαρτίου
  • Ιωάννινα: 22 Μαρτίου
  • Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: 30 Μαρτίου